Wednesday, March 28, 2007

Ljud och Rörlig bild v3


Under föreläsningen som Jon Manker höll i fick vi lära oss olika tekniker för hur myggan skulle användas. Han gav oss olika tips på vart man kunde ha micken om man inte ville att den skulle synas. Vi använde oss framförallt utav att sätta micken i håret på den intervjuade personen. Eftersom det var jag som intervjuades till vår projekt film kände jag att jag för en gång skull hade någon nytta av mitt långa och risiga hår eftersom både micken och sladden gömde sig fint där. Andra tips för placering av mygga kan vara att man fäster den på bröstet, eller att man sätter den på en skjorta. Det viktigaste är trots allt att det skall bli ett bra ljud så hittar man inget sätt att gömma micken på så får man ha den med i bild.

Som intervjuare så måste man se till att man är ordentligt förbered så att man kan komma med följdfrågor, att man leder samtalet på ett lätt och ledigt sätt samt att man håller ögonkontakt med den som intervjuas så att den personen har någonstans där han/hon kan hålla blicken och sitter still.

Det var stor skillnad på hur man hanterade diverse ”rädslor” för att trycka upp micken i ansiktet på någon och fråga i början gentemot hur det skulle bli efter att man fick lite vana och perspektiv på det hela. Det var en väldigt nyttig vecka och det känns som att man har användning för intervju teknik i så många andra sammanhang än just de media inriktade. Man blir säkrare på något sätt.

Jag avslutar med några viktiga punkter som alltid kan komma till användning.
Sitt rak i ryggen så att du får bra luftgenomströmning.
Titta på personen du talar med.
Var väl förbered.
Gör om intervjun om det blivit något störningsmoment.
Håll inte micken för nära.
Var noggrann med att ljudet låter bra under inspelningen.

Med dessa råd tycker jag att alla borde testa att intervjua någon och se om dem lär sig något nyttigt som dem kan ha användning för. Om inte annat kan man skratta åt den otroliga mängd bloopers som nästan garanterat kommer uppstå.

1 Comments:

Blogger Johan D said...

Hehe, fick ni många bloopers i själva kortfilmen då?

Rätt stor del av vårt filmande vid S:t Görans sjukhus är ju bara gapskratt och bloopers :)

6:55 PM

 

Post a Comment

<< Home