Wednesday, October 11, 2006

Lite tankar om seminariet den 3/10

Tisdagen den 3/10 hade vi vårat första riktiga seminarium under vår tid på IT medier design programmet vid Södertörns Högskola. Seminarium är som alla i klassen åtminstonde vet en annan slags undervisningsform där man inte sitter och försökter tolka informationen från föreläsaren utan att man faktiskt har chansen att prata fritt och testa olika ideér för att se saker ur nya synvinklar och på så viss kunna ta till sig iformationen på ett annorlunda sätt. Det var således detta som vårat första seminarium skulle handla om. Vad är ett seminarium?

Jag tycker att det var bra att vi gick igenom vad ett seminarium är eftersom inte alla har varit på seminarium tidigare. Så det kändes skönt att man på det här viset fick en ganska mjuk start och känslan av att man inte kunde göra fel även då vi tyvärr fick en sal med biosittning i. Alla försökte göra sig synliga för alla så det fungerade helt okej och ja tyckte att man kände sig ganska så hemma i gruppen. Det kändes som att vi till slut fick alla våra olika frågeställningar utreda under tiden som vi satt där och fick en väldigt bra bild på vad ett seminarium var.

Man skulle kunna säga att seminariumet är flera olika saker. Dels är det utbildning på de viset att alla skall ha läst och funderat kring en text för att sedan försöka förmedleda och ta till sig olika vinklar av vad man har uppfattat som det primära eller vad som händer om man gör på ettt visst sätt. Då blir det att man lär sig av de andra. Både det lyckade och misslyckade. På detta viset kan man ha läst eller gjort olika delar om man behandlar ett större ämne för att lära sig saker och lära de andra sina egna bitar. Ett seminarium är också en plats man får mötas och diskutera och kunna bemöta med såväl negativ som positiv kritik på en nivå som är högre en kaffebordet. Med detta menas att alla har haft chansen att få läsa och sätta sig in i ämnet så i teorin skall alla veta lika mycket om det tillgivna ämnet för seminariet. Då har man rätt att diskutera och köpa eller neka argumenten bäst man vill men det är viktigt att man lämnar detta bakom sig när man går ut ur rummet för seminariet senare så att alla kan känna sig hemma i miljön och ingen skall påverkas av deras åsikter efter seminariet och på så vis får man upp det hela på en mycket högre nivå en vad det är runt ett matbord när en person kan ha väldigt skilda erfaranheter kring ämnet som diskuteras.

Jag tror att det är bra att man har olika seminarier för att man känner att man kan få fram olika tankesätt och det är alltid bra att inte låsa sig i sina åsikter utan att hela tiden försöka bekfräfta eller dementera dessa med att söka ny fakta eller nya synvinklar för att få en mer klar bild av ämnet. Här kan du följa min klasskamrat Jespers tankar kring seminarium. Detta var allt för denna gången och om det e något ni undrar så tveka inte att skriva er fråga eller vad det nu kan vara i comments.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home