Tuesday, January 16, 2007

The Internet and Democracy

På seminarie 4 diskuterade vi Steven Lax hade skrivit som handlade om Internet och demokration på internet. Till uppgift inför seminariet var att vi bland annat skulle titta på våran kommuns samt ett svenskt politiskt partis hemsida för att se hur användarvänlig den var samt hur lätt det var att få tag på politiska dokument där.

På min Helsingborgs kommuns hemsida var det väldigt enkelt att hitta tyckte jag. Politiska dokument gick att få tag på genom att klicka på en av länkarna och för övrigt erbjöd sidan god användarvänlighet. På Folkpartiets sida fanns det naturligtvis oändligt många politiska dokument och man kan lätt gå vilse på sidan när man letar efter något specifikt.

Demokrati på nätet är väldigt svårt eftersom det inte är alla som tar internet på så stort allvar. Så om man vill föra någon fråga kan man räkna med att det kommer dyka upp folk som förstör till exempel en diskussion på ett forum eftersom på nätet kan man trots allt vara anonym beroende på var man surfar ifrån. Detta innebär att forumen behöver ha moderatorer som tar bort vissa inlägg och de får således lite större makt på sidan och kan ta bort inlägg om dem inte gillar det som skrivits.

I en perfekt värld hade internet kunnat vara alldelles utomordentligt bra som demokrati och man hade kunnat få svar direkt av politker om man ville ha någonting. Dock är det inte riktigt så men det känns ändå som vi (åtminstonde i väst världen) kommit en ganska bra bit på väg.

Men internet och datorer är ju inte en självklarhet för alla världens hem. Så alla har inte chansen att ta del av denna demokrati eftersom att alla inte har möjlighet till att delta. Dessutom så måste det finnas ett intresse från varje individ att uttnyttja möjligheten och jag antar att den skiljer sig beroende på var man är i världen. Så har jag åtminstonde upplevt det när jag har varit ute och rest.

Men de andra länderna kommer ikapp och jag tror att det kommer bli mer och mer vanligt även i de länder vi idag kallar för utvecklings länder.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home