Wednesday, December 06, 2006

Web 2.0?

Så här kl 3 en helt vanlig onsdagnatt med svåra sömnproblem slog det mig. Bloggen. det var längesedan. Tänkte att jag skulle ta upp ämnet som vi hade på vårat 2:a seminarium. Nämligen. Vad är Web 2.0? Vi hade två texter som vi läst igenom. Skrivna utav Tim O´Reilly och av Kevin Kelly.
Webben har ju utvecklats enormt sedan den en gång i tiden startade. Den har gått igenom radikala förändringar och har under den tiden även använts på många olika sätt. I början var det mycket stora aktörer som använda webben och tog plats på den. Detta kan härledas till Web 1.0. Men nu på senare så kan vem som helst sitta och vara sin egen aktör på webben. För att ta det här fenomenet med bloggar. Inte trodde väl de stora aktörerna och tidningarna att intresset för att läsa små människors små funderingar här på webben. Var och varannan person lägger ju numera upp sina tankar och funderingar på webben i någonslags publik dagbok. Inte nog med det. Dem gör det helt gratis! Vad är detta för en nymodighet?
Ja sannerligen inget som de stora nyhetssidorna trodde skulle bli intressant iaf. Men som så ofta annars så blir det inte som människor trott. När man spådde hur webben skulle vara ungefär nu för 15 år sedan så hade dem ganska total fel emot hur den blev. Men med all rätt enligt mig. Eftersom att det är få människor som kan se in i framtiden. Man hade inte teknologin till att göra det då, vilket ledde till att det som komma skulle knappt fanns i de dåvarande spåmännens vildaste fantasi hör till vardagsmat för oss som sitter och använder webben nu.
Web 1.0 styrdes inte lika mycket av användarna själva som web 2.0 gör och det är väl det som är den stora skillnaden. I web 2.0 är det användaren som är utvecklaren.

Många tjänster man hittar på nätet idag är uppbyggda på smarta lösningar. Som att man automatiskt blir delaktig i processen genom att använda den. Som till exempel torrenter. För att ladda ner någon torrent så blir man genast delaktig i att själv ladda upp det som man laddar ner samtidigt. På så vis kommer nästa person att kunna ladda ner detta snabbare eftersom det finns mer som laddar upp filen. Detta fortsätter så länge någon laddar upp och laddar ner. Vilket i teorin kan pågå hur länge som helst. Även andra saker såsom Wikipedia är ett typiskt 2.0 påhitt. Där är det användarna som fyller i information i uppslagsverket. Sedan granskas även informationen utav användarna för att göra den så korrekt så möjlig. På så sätt kan man få ett alldelles strålande uppslagsverk genom att alla hjälper till att fylla i de bitarna som fattas. Väldigt smart.

Under seminariumet delades vi upp i grupper och försökte klura ut en tjänst som inte finns men som man kanske borde göra. Detta visade sig vara svårt eftersom att de ideér vi kom upp med verkade vara på gång. Våran förslag var att skapa en tjänst som skulle låta användarna själva lägga upp nyheter. Geo tagga dessa till de ställe där nyhet kom ifrån. På så sätt skulle man kunna läsa nyheter genom att klicka på en karta och se vad för något intressant som hänt där.
En användarstyrd nyhetsbyrå!

Detta ledde till att skapa funderingar kring hur webben skulle se ut om 10~15 år. Vad vi trodde skulle komma mer av. Om det kanske skulle ha blivit webb 3.0 eller kanske 4.0. Vem vet. Det vi kom fram till var att det skulle vara väldigt svårt att kunna komma fram till hur den skulle se ut eftersom att tekniken utvecklas hela tiden. Även intressena ändras och man har svårt att spå hur folk kommer använda webben då. När dem förmodligen kommer ta massa andra saker helt för givet.
Kanske kommer nätverket inte ens vara i samma dimensioner som det är idag då man sitter på en stol och tittar på en skärm. Kanske blir allting ett ändå stort virutial reality där man kan gå in i egen person och videostreamas runt överallt. Som ett alternativt liv där man kan köpa kläder för låtsas pengar och applicera dem på sin egen realitywebbade kropp. Jag vet inte.
Det jag vet är att det börjar bli väldigt sent nu. Jag skall till skolan imorgon. Känner att mina tankar börjar gå lite offtopic snart så det återstår väl för mig att försöka sova igen innan ja hoppar på java programmeringen mitt i natten och kommer på någon väldigt smart lösning att lösa alla de java uppgifter vi har att göra. Det hade ju inte varit en höjdare eftersom jag då inte kunnat beklaga mig så ofta för att jag inte vet hur jag skall gå till väga. tänkte länka till en typisk web 2.0 tjänst nu och då blir det Wikipedia där dem har ett litet avsnitt om vad web 2.0 är för någonting.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home