Wednesday, March 28, 2007

Ljud och rörlig bild v2

Bildkomposition och Redigeringsteknik.

För att man skall få bra filmat material är det viktigt att man försöker komponera bilden på ett sätt som beskriver den bilden man vill att själva filmen skall visa. Det finns massviss med olika sätt att göra detta på. Genom att använda olika kameravinklar kan man skapa olika bilder av tex. en person. Genom att filma underifrån kommer personen att se mer självsäker ut, större och man visar att det är personen har makt. Filmar man däremot ovanfrån och mer utzoomat än när man filmar en person underifrån får man en bild av att personen ifråga är en svagare person, att den inte är lika självsäker och inte har lika mycket makt.

Så det är viktigt att tänka på vad man vill att bilden skall visa för något för om man bara filmar efter hur hjärnan ser och inte efter hur det kommer att uppfattas av andras ögon kan det lätt bli så att man får en bild som inte alls passar in i det sammanhang man försökt påvisa med sitt filmade material. Därför är det viktigt att hela tiden försöka tänka på hur man vill att personen ifråga skall framstå, eller hur man vill att landskapet skall visas.

Det finns även många andra sätt att skapa en bra komposition av bilden genom att välja att man bara zoomar in en del av en bild så att man får en intressantare bild. Det är inte alltid nödvändigt att få med hela bakgrunden om man vill ha en bild på en person utan det kan vara mycket mera intressant att zooma in på något han gör istället. Tex. om man vill göra en film om fotboll så kan man istället för att filma på benen och bollen itsället för att filma så som man vill se en match på tv.

Vid en intervju så ställer ofta en person frågor som den andre skall svara på. Då får man bestämma sig om man vill att intervjuaren skall synas eller om det skall se ut som att personen sitter och pratar med intervjuaren. Då kan man uttnyttja att man gör ett mellanrum mellan där personen tittar och där intervjuaren står för att försöka få en så naturlig bild på samtalet som möjligt.

Nu tänkte jag ta upp lite saker angående redigeringsteknik.

En väldigt användbar funktion i redigeringsprogrammet som vi använde oss utav (adobe premier 2.0) var den så kallade JKL Editing funktionen. Det innebär att man kan se filmen normalt samt snabbare om man trycker på L, Baklänges och snabb baklänges på J samt att man pausar på K. Detta blev väldigt användbart när man sökte igenom stora delar av materialet som var ganska så homogent.

Drag and Drop editing är en funktion som fungerar ungefär som det låter när man översätter det direkt. Man kan ta ett klipp och dra det ner till timelinen för att sedan klippa upp det i mindre delar, eller om man vill ta bort visa saker. Väldigt bra när man skall försöka få ihop det första grovklippet.

Three point editing fungerar genom att man sätter en ”in point” samt en ”out point”. Därefter kan man sätta in den där det skall börja eller där klippet skall sluta och man får en mer exakt redigering än vad man får med Drag and drop funktionen.

I det stora hela så var den andra veckan väldigt intensiv. Eftersom att vi var tvungna att åka iväg och filma ganska omgående eftersom att snön var på väg att försvinna. Så något vi lärde oss var att man kan behöva ändra sina tidsplaner pga av yttre omständigheter. Dock kändes det väldigt bra eftersom att vi fick material till vår film och kunde börja redigeringsarbetet tidigare än förväntat.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home