Tuesday, January 16, 2007

Informationsåldern

På höstens 5:e seminarium skulle vi ställas inför en stor prövning. Att läsa en sammanfattning utav Manuel Castells teorier om Informationsåldern.

Det är väldigt stor sannolikhet att det är den svåraste texten jag har läst. Antagligen så är det även den texten jag har läst igenom flest gånger utan att bli mycket klockare under resans gång. Det var egentligen seminarie ledaren som gjorde att man fick upp hoppet om att det skulle kunna bli en någorlunda bra diskussion eftersom han själv i sin ungdom brottats med texten. Den sista av hans böcker i denna serien kom innan milleniumskiftet och det är förvånande bra slutsatser han drog om hur världen skulle se ut idag.

Som exempel säger han att små grupper lätt kan förstöra viktiga samhällsfaktorer och att terrorism kommer att bli allt vanligare. Detta kan man ju se att det har inträffat ganska många gånger på senare år.

Han beskriver hur saker och ting har förändras när vi gått in i tidsåldern vi kallar för informationsåldern. Att klass samhället ändras så att det inte längre bara är de människor som är utstötta som är i farozonen utan även de som ständigt måste uppdatera sig själva för att kunna behålla de alltmer utvecklade jobben. Nivån för vad som idag är en männsklig robot kommer att stigga i graderna och för att kunna vara säker på att få bröd på bordet måste man ständigt utvecklas.

Fler och fler personer skriver egna anställningavtal och på så vis kommer det inte finnas lika stort skydd och välfärdstaten kommer sakta men säkert att få ta bort sitt skyddsnät för personer som hamnar i det svarta hålet. När detta händer öppnar det möjligheter för den kriminella världen att ta till sig de personer som inte längre har det så bra ställt och det kan leda till att den kriminella rörelsen kommer att öka sitt inflyttande och dem kanske kommer att genomsyra allas våran vardag.

Texten var väldigt intressant att läsa men det kändes som att än så länge är den på för hög nivå för mig. Men jag ser fram emot den dagen då man kan förstå mer utav texten och kan förstå den på ett djupare plan än vad jag gjort hittils.

Om du känner att du är personen som behöver en utmanande text om hur världen ser ut idag och tror att du kan hänga med i alla Manuel Castells resonemang tycker jag att du skall läsa de här 3 böckerna i sin helhet då du förmodligen får de svåraste orden utspridda över ett större stycke.

Här kan du läsa en recension av Ulf Karlström om hans tankar kring Manuel Castells skrivande.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home