Tuesday, January 16, 2007

Informationsåldern

På höstens 5:e seminarium skulle vi ställas inför en stor prövning. Att läsa en sammanfattning utav Manuel Castells teorier om Informationsåldern.

Det är väldigt stor sannolikhet att det är den svåraste texten jag har läst. Antagligen så är det även den texten jag har läst igenom flest gånger utan att bli mycket klockare under resans gång. Det var egentligen seminarie ledaren som gjorde att man fick upp hoppet om att det skulle kunna bli en någorlunda bra diskussion eftersom han själv i sin ungdom brottats med texten. Den sista av hans böcker i denna serien kom innan milleniumskiftet och det är förvånande bra slutsatser han drog om hur världen skulle se ut idag.

Som exempel säger han att små grupper lätt kan förstöra viktiga samhällsfaktorer och att terrorism kommer att bli allt vanligare. Detta kan man ju se att det har inträffat ganska många gånger på senare år.

Han beskriver hur saker och ting har förändras när vi gått in i tidsåldern vi kallar för informationsåldern. Att klass samhället ändras så att det inte längre bara är de människor som är utstötta som är i farozonen utan även de som ständigt måste uppdatera sig själva för att kunna behålla de alltmer utvecklade jobben. Nivån för vad som idag är en männsklig robot kommer att stigga i graderna och för att kunna vara säker på att få bröd på bordet måste man ständigt utvecklas.

Fler och fler personer skriver egna anställningavtal och på så vis kommer det inte finnas lika stort skydd och välfärdstaten kommer sakta men säkert att få ta bort sitt skyddsnät för personer som hamnar i det svarta hålet. När detta händer öppnar det möjligheter för den kriminella världen att ta till sig de personer som inte längre har det så bra ställt och det kan leda till att den kriminella rörelsen kommer att öka sitt inflyttande och dem kanske kommer att genomsyra allas våran vardag.

Texten var väldigt intressant att läsa men det kändes som att än så länge är den på för hög nivå för mig. Men jag ser fram emot den dagen då man kan förstå mer utav texten och kan förstå den på ett djupare plan än vad jag gjort hittils.

Om du känner att du är personen som behöver en utmanande text om hur världen ser ut idag och tror att du kan hänga med i alla Manuel Castells resonemang tycker jag att du skall läsa de här 3 böckerna i sin helhet då du förmodligen får de svåraste orden utspridda över ett större stycke.

Här kan du läsa en recension av Ulf Karlström om hans tankar kring Manuel Castells skrivande.

The Internet and Democracy

På seminarie 4 diskuterade vi Steven Lax hade skrivit som handlade om Internet och demokration på internet. Till uppgift inför seminariet var att vi bland annat skulle titta på våran kommuns samt ett svenskt politiskt partis hemsida för att se hur användarvänlig den var samt hur lätt det var att få tag på politiska dokument där.

På min Helsingborgs kommuns hemsida var det väldigt enkelt att hitta tyckte jag. Politiska dokument gick att få tag på genom att klicka på en av länkarna och för övrigt erbjöd sidan god användarvänlighet. På Folkpartiets sida fanns det naturligtvis oändligt många politiska dokument och man kan lätt gå vilse på sidan när man letar efter något specifikt.

Demokrati på nätet är väldigt svårt eftersom det inte är alla som tar internet på så stort allvar. Så om man vill föra någon fråga kan man räkna med att det kommer dyka upp folk som förstör till exempel en diskussion på ett forum eftersom på nätet kan man trots allt vara anonym beroende på var man surfar ifrån. Detta innebär att forumen behöver ha moderatorer som tar bort vissa inlägg och de får således lite större makt på sidan och kan ta bort inlägg om dem inte gillar det som skrivits.

I en perfekt värld hade internet kunnat vara alldelles utomordentligt bra som demokrati och man hade kunnat få svar direkt av politker om man ville ha någonting. Dock är det inte riktigt så men det känns ändå som vi (åtminstonde i väst världen) kommit en ganska bra bit på väg.

Men internet och datorer är ju inte en självklarhet för alla världens hem. Så alla har inte chansen att ta del av denna demokrati eftersom att alla inte har möjlighet till att delta. Dessutom så måste det finnas ett intresse från varje individ att uttnyttja möjligheten och jag antar att den skiljer sig beroende på var man är i världen. Så har jag åtminstonde upplevt det när jag har varit ute och rest.

Men de andra länderna kommer ikapp och jag tror att det kommer bli mer och mer vanligt även i de länder vi idag kallar för utvecklings länder.

Seminarium 3
Community, identity and digital games

Det tredje seminariet handlade om de tre ovan nämnda kategorierna. Vi fick läsa en text skriven av Martin Hand and Karenza Moore. Vi diskuterade hur det fungerade i olika spel och hur deras "communitys" såg ut.

Beroende på vad man spelar för ett spel så hamnar man i olika communitys. Det finns till exempel MMORPG spel och detta står för Massively Multiplayer Online Role Playing Game. Det är alltså ett online spel där jätte många människor spelar samtidigt och bygger upp sina egna avatarer. Ett spel av denna kategori är World of warcraft. Det är miljontals människor världen över som spelar detta spel och vad jag har förstått så går det ut på att man tillsammans med andra skall utföra uppdrag och hjälpas åt att klara de hinder som finns i denna gigantiska spelmiljö som spelet har. Dessa bygger upp avatarer i spelen och känner en del kompisar enbart på grund av att dem spelar tillsammans. Så deras relation till varandra kan vara helt virituell och på så vis kan man skapa sin alldelles egna identitet över nätet fast man kanske kan vara helt annorlunda på riktigt.

Själv har jag aldrig riktigt fallit för sådana här spel eftersom jag inte finner något nöje i att behöva bygga vidare på en gubbe hela tiden utan när jag spelar spel blir det spel som bygger på hur skickligt man kan hantera dator musen och tangentbordet. Vad är då ett bättre exempel än Counter-strike. Detta "communityt" skiljer sig avsevärt från MMORPG och ett tecken på detta är all rivalitet spelare emellan.

Det förekommer även LAN (Local area network) spelande och detta är när spelarna samlas på en och samma plats för att göra upp i den virituella världen. I Counter-strike finns det lag som livnär sig på att spela spel och datorföretagen pumpar in pengar i "sporten". Så pris summorna kan bli väldigt stora för de vinnande lagen. På sidan www.fragbite.com kan man läsa om allt som händer inom Counter-strike scenen.

Eftersom spelen är så pass olika gissar jag att det är olika sorters identiteter som dras till de olika spelen. Men jag vet att det är många so